Zatepliť alebo nezatepliť starý dom? Oplatí sa to?

[ « späť ]
Úvodná stránka » Blog » Zatepliť alebo nezatepliť starý dom? Oplatí sa to?

Zatepliť alebo nezatepliť starý dom? Oplatí sa to?

Zateplenie novostavieb rodinných domov je štandardom. Len málokto pochybuje o jeho význame. Ak ste ale kúpili starší rodinný dom, možno zvažujete, či má význam zatepľovať alebo nie. V modelovej situácii vám ukážeme, aké sú výhody zateplenia v starom dome, aj napriek tomu, že máte 45 cm hrubé múry, ktoré niektorí domáci majstri považujú za “nezatepliteľné”.

Zatepliť alebo nezatepliť starý dom? Oplatí sa to? – ilustračný obrázok

 

Čo vlastne očakávame od zateplenia?

Kladiete si rovnakú otázku? Zateplenie je investíciou s efektom na niekoľko rokov. Na prvom mieste by ste mali uvažovať o zdravotných benefitoch pre vašu rodinu a pohode bývania v domácnosti. Zateplenie je aj o znížení nákladov na kúrenie v zime, ale aj úspore na chladení počas leta. Čo od neho očakávať? Pozrite sa, čo hovoria normy a predpisy:

  • Bude spĺňať normové požiadavky na tepelnoizolačné vlastnosti – (STN 73 0540:2012) pre všetky nové a obnovované budovy je od 01.01.2016 sta­novený tepelný odpor R = 4,4 m2K/W (súčiniteľ prechodu tepla U = 0,22 (W/(m2K)) ako normalizovaná hodnota; od 01.01.2021 R = 6,5 m2K/W (U = 0,15 W/m2K) ako odporúčaná hodnota.

    Tip: Vo vyhláške MDVRR SR č. 364/2012 Z.z. sa tiež zohľadňuje, že pri energetickom hodnotení musia obnovované budovy splniť minimálne požiadavky na energetickú hospodárnosť budov ak je to funkčne, technicky a ekonomicky uskutočniteľné.

  • Zabráni vzniku kondenzácie v konštrukcii. Ak aj dôjde ku kondenzácii, skondenzované množstvo musí byť malé a schopné sa odpariť počas roka. Maximálne prípustné množstvo je 0,5 kg/m2 za rok. Zároveň kondenzačná zóna by sa mala nachádzať v mieste izolantu (nie v murive, v lepenom spoji a pod.).
  • Zabráni vzniku plesní v kúte a mimo kúta, či v okolí okien (zvýši sa povrchová teplota stien). Tieto zóny sú zväčša problémovými tepelnými mostami, ktoré sa viac ochladzujú, kondenzuje na nich vlhkosť, čo spôsobuje vznik nebezpečných plesní.
  • Zlepší sa tepelná pohoda v domácnosti. Rozdiel teploty na vnútornom povrchu stien a vzduchu by nemal byť väčší ako 2 – 3 °C, to zabezpečuje optimálnu tepelnú pohodu v dome. Čím vyššiu povrchovú teplotu stien dosiahneme, tým nižšiu vykurovaciu teplotu potrebujeme na to, aby sme sa cítili pohodlne.
  • Stabilná vlhkosť v dome. Čím je vyššia povrchová teplota stien, tým menej musíme kúriť. Ak kúrime menej, ušetríme peniaze a najmä nedochádza k prekurovaniu, ktoré je zodpovedné za nezdravé vysušovanie vzduchu.

Mám hrubé múry, zateplenie (ne)potrebujem

Pripravili sme pre vás modelový prípad starého rodinného domu v Poprade a v Bratislave. Obidva domy majú obvodové steny z plnej pálenej tehly s hrúbkou 45 cm. Modelovali sme situáciu, ak by bol dom nezateplený, zateplený 6 cm EPS-F alebo zateplený 16 cm EPS-F izoláciou. V Bratislave sme pracovali s výpočtovou vonkajšou teplotou –11 °C a v Poprade –16 °C, podľa teplotných oblastí Slovenska v zmysle STN 73 0540–3.

Navrhované vnútorné podmienky
teplota / vlhkosť:
20 °C / 50 %
Požadovaná
minimálna
teplota
Bratislava
(teplotná oblasť –11 °C)
Poprad
(teplotná oblasť –16 °C)
Nezateplený dom
Tepelný odpor R = 1,44 m2K/W (U = 0,52 W/m2K)
Teplota v kúte 13,12 °C 5,89 °C 3,62 °C
Teplota steny 12,82 °C 14,19 °C 13,25 °C
Zateplenie 6 cm EPS-F
Tepelný odpor R = 2,0 m2K/W (U = 0,46 W/m2K)
Teplota v kúte 13,12 °C 13,27 °C 12,18 °C
Teplota steny 12,82 °C 18,14 °C 17,84 °C
Zateplenie 16 cm EPS-F
Tepelný odpor R = 4,44 m2K/W (U = 0,4622 W/m2K)
Teplota v kúte 13,12 °C 16,81 °C 16,29 °C
Teplota steny 12,82 °C 19,13 °C 18,98 °C

Podobná situácia nastane ak sa rozhodneme zatepľovať iba na efekt. V praxi sa často sa stretávame s názorom, že 5 – 6 cm je “v pohode”. Pokiaľ vám ide iba o nový vzhľad fasády, uvažujete správne. Ak od zateplenia očakávate aj zlepšenie pohody bývania, elimináciu vzniku plesní a stabilnú vlhkosť odporúčame pridať izoláciu. Pri 6 cm izolácii (EPS-F) domy v Bratislave aj v Poprade vykazujú optimálne teploty stien. Teploty v kútoch sú hranične nízke pre Bratislavu a pod limitom pre Poprad. Môžeme teda predpokladať, že v obidvoch domoch by najmä počas zimy dochádzalo k plesniveniu kú­tov.

Optimálne teplotu stien aj kútov dosahujú domy v Bratislave aj v Poprade až pri hrúbke izolácie (EPS-F) 16 cm. V tomto prípade sa nemusíme obávať kondenzácie vody na stenách, ani vzniku plesní. Je iba na vás pre aký typ izolácie sa rozhodnete. Kľúčové však je určiť optimálnu hrúbku zateplenia, aby zateplenie nebolo iba estetickou, ale aj funkčnou a zdraviu prospešnou záležitoťou.

Ako na zateplenie starého domu?

Zateplenie starého domu je komplikované v tom, že najprv je potrebné zhodnotiť, či nehnuteľnosť netrpí problémami, ktoré by mohli negatívne ovplyvniť úspech celého zateplenia. Môže sa jednať o vodu vzlínajúcu múrmi alebo zatekanie vody po fasáde, kvôli poškodenej streche, či zle vedenému hromozvodu. Keďže nová fasáda má vydržať roky, tieto problémy odporúčame vyriešiť, skôr ako sa do samotného zatepľovania pustíte. O zatepľovaní si vopred naštudujte čo najviac, aby ste vedeli kvalifikovane diskutovať so stavebnou firmou a vyhnúť sa najčastejším chybám pri zatepľovaní.

 

Zdroj: baumit.sk


Kontakt

MVC stavby s.r.o.

Napíšte nám

Pre úspešné odoslanie formulára je potrebné vyplniť polia označené hviezdičkou (*).


Realizácia: K3 GROUP, s.r.o. | počet prístupov od 01.02.2020: 92997

Súbory cookie nám pomáhajú pri poskytovaní našich služieb. Používaním našich služieb vyjadrujete súhlas s používaním súborov cookie. Ďalšie informácie